Γάζα:  Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Συνεχίζεται η «έξοδος» των αμάχων στη Γάζα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ σημειώνονται και μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα Τετάρτη (8/11), με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο. Η «έξοδος» αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα που περικυκλώνεται από τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του, διαφορετικά κινδυνεύουν να παγιδευτούν στη βία. 

Ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν το πρωί 18 άνθρωποι. Στο Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι.

«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά ένα F-16 έπληξε ένα σπίτι και το ανατίναξε, γκρεμίστηκαν τρία σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Άμπου Ντάκα. «Ήταν όλοι τους άμαχοι. Μια γιαγιά, ένας παππούς και υπάρχουν και άλλοι κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.

Η Πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο στρατός λέει ότι έχει προχωρήσει μέχρι την καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι μαχητές της έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ είπαν ότι τα ισραηλινά άρματα συναντούν σφοδρή αντίσταση και οι μαχητές χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 33 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ότι 10.569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των νεκρών είναι 4.324 παιδιά και 2.823 γυναίκες, δήλωσε το υπουργείο, ενώ τουλάχιστον 26.457 είναι οι τραυματίες.

Την ίδια ώρα ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο εκτεταμένος και συστηματικός βομβαρδισμός κατοικιών και αστικών υποδομών στη Γάζα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εδώ και ένα μήνα, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, καταστροφές που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν «μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές». 

Περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γάζα λόγω των καταστροφών και των ισραηλινών ειδοποιήσεων να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί